Van eenmalig naar meermalig gebruik: de nieuwe DSPLY!

Geplaatst op: 18-10-2022

Iedereen kent ze wel: de kartonnen displays in supermarkten waarin seizoenartikelen of nieuwe producten worden gepresenteerd. Na de actie verdwijnen deze displays in de papierpers om te worden hergebruikt. Maar die displays kunnen nooit worden gerecycled tot nieuwe displays, hooguit tot verpakkingsmateriaal, notitie- of toiletpapier. Dat kan duurzamer en dus komt Hollarts om de hoek kijken. Lees hier over onze duurzame DSPLY.

Je kent het wel: er is een nieuw of seizoensgebonden product dat gepromoot wordt in de supermarkt. Op de kopse kant van de stelling staat dan een kartonnen display, waar je (soms letterlijk!) niet omheen kunt. Een eyecatcher, waarin de barbecuesaus/chocolaatjes/sap aantrekkelijk gepresenteerd wordt. Liefst natuurlijk nog met een promotiemedewerker erbij, zodat je meteen even kunt proeven.  

Na een week of twee is het display zo ongeveer leeg verkocht. De resterende producten gaan in een mand of schap en de display… in de papiercontainer. Eeuwig zonde natuurlijk. En ik hoor je denken: hoezo, dat karton wordt toch gerecycled?

Recyclen? Downcyclen!

Nou, niet helemaal. Het karton wordt inderdaad opnieuw gebruikt, maar nooit meer voor een display. Daarvoor is de kwaliteit na verwerking te laag. Iedere keer dat papier en karton wordt gerecycled, verliest het aan kwaliteit. Kringlooppapier vind je bijvoorbeeld terug als verpakkingsmateriaal (denk aan het papieren vel om je nieuwe schoenen), toiletpapier en notitiepapier. En om zo’n goede kartonnen display te downcyclen naar een rol toiletpapier, is ook nog eens een hele procedure nodig die tijd en geld kost en waarbij een heleboel CO2 vrijkomt. De footprint van karton is dus niet zo laag als veel mensen denken. Minimale CO2 besparing door het gebruik van de kunststof tray vergeleken met een kartonnen display is 65%, deze kan oplopen naar maar liefst 90%! 

Zo’n kartonnen display is dus allesbehalve duurzaam. Dat kan anders. Wij wilden graag van een ontwerp voor eenmalig gebruik naar een ontwerp voor meermalig gebruik. Het antwoord is onze kunststof DSPLY. Hoewel kunststof niet bekend staat als duurzaam, is het dat in veel gevallen toch. Als we het hebben over zo’n display in de supermarkt, kun je je voorstellen dat een kunststof display vele jaren meegaat. Wanneer er een onderdeel aan stuk zou gaan, kan dat onderdeel vervangen worden. Helemaal aan het eind van de levensduur kan een kunststof display wél gerecycled worden: van oude displays kunnen we weer nieuwe maken!  

Slim ontwerpen

Zo’n display is meestal helemaal bedrukt met reclame om het product extra aandacht te geven. Bij ons ontwerp moesten we hiermee rekening houden. We hebben het product zó ontwikkeld, dat er op verschillende plaatsen kartonnen kaarten met branding in geschoven kunnen worden. Onze DSPLY kan op deze manier toch helemaal naar wens worden aangepast, maar dan met een flinke besparing van karton.  

Door onze DSPLYs aan te bieden via een poolbedrijf, kunnen ze precies op het juiste moment op de juiste locatie worden geleverd en opgehaald. Een zorg minder voor de producent en supermarkt.  
We hebben hiervoor The Reusables by HB-RTS benaderd, omdat we hen kennen als betrouwbare partner. Ze bieden producten aan in closed-loop pooling systemen: alle producten worden gedeeld en keer op keer hergebruikt, precies wat wij graag willen met onze display. 

Doordat de verrijdbare DSPLY bestaat uit stapelbare trays die ingeklapt kunnen worden, neemt een lege display weinig ruimte in. Ook over dat inklappen hebben we nagedacht: een supermarktmedewerker moet dit in één vloeiende beweging kunnen doen. De staanders moeten dus makkelijk inklappen, maar wel zoveel weerstand hebben dat ze niet inklappen wanneer het display gevuld staat en iemand er per ongeluk tegenaan botst. Dit is een kwestie van testen, aanpassen en opnieuw uitproberen tot het perfect is.  

Trots!

Samen met HB-RTS hebben we onlangs een lanceringsmiddag gehouden, waarbij we onze DSPLY konden showen aan verschillende producenten in de voedselindustrie. Hun enthousiasme en waardering bevestigde ons idee dat we bezig zijn met innovatie waar mensen daadwerkelijk op zitten te wachten en iets mee kunnen. De vraag is niet meer óf we de DSPLY gaan produceren, maar wanneer en in welke oplage. Wij zijn er trots op met dit vernieuwende product een belangrijke stap te zetten in duurzaamheid bij landelijke (en wat ons betreft wereldwijde) promotie van voedingsmiddelen. Van eenmalig naar meermalig gebruik: alweer een geslaagd project!

Inspiratie?

Heeft u ook een idee? Een missie of visie om uw product duurzamer te maken? Neem contact  met ons op! Wij denken graag met u mee om op innovatieve wijze uw product te verbeteren. Van idee tot product, alles onder één dak – met intensieve samenwerking en korte lijnen. Want Hollarts is ook: Uw duurzame visie in kunststof gegoten. 

Van eenmalig naar meermalig gebruik: de nieuwe DSPLY!
Hollarts DSPLY

Ga terug