Sierteelt

Bloemen, planten en andere sierteeltproducten zijn vaak lang onderweg. De juiste verpakking is daarom essentieel voor het behoud van de kwaliteit en versheid. Sierteeltproducten hebben daarbij elk zo hun eigen eisen qua temperatuur, vocht en beluchting; de ideale omstandigheden verschillen per bol, bloem of plant.

Om dit alles te waarborgen, worden veel soorten verpakkingen gebruikt tijdens het transport, zoals emmers, kratten en trays. Alle verpakkingen moeten goed tegen water en tegen koelcel-temperaturen kunnen, maar ze moeten ook in de volle zon kunnen staan zonder te verkleuren. Dat stelt eisen aan het materiaal. Hollarts adviseert hier graag in.

Van eenmalig naar meermalig

Een belangrijk aspect in de sierteeltlogistiek is de overstap van eenmalig naar meermalig gebruik van transportverpakkingen. Gezien het internationale karakter van veel supply chains in de sierteeltsector, is hergebruik een uitdaging omdat hier retourlogistiek bij komt kijken. De sector gaat deze uitdaging meer en meer aan en zet in op duurzamere processen.

Hollarts is betrokken bij het ontwerpen van nieuwe meermalige verpakkingen, waarmee logistieke producten van wegwerpplastic gaan verdwijnen. Kratten worden van oudsher al hergebruikt, maar als het gaat om emmers en trays is dit nog een recente ontwikkeling.  

Product
voorbeelden

Wij ontwikkelen graag met en voor de branche, zoals we dat gedaan hebben bij de bloemencontainer en het leliebollenkrat.

Leliebollenkrat

Leliebollenkrat

Speciaal ontwikkeld voor en met leliebollentelers.

Leliebollenkrat

Artikelen en referenties

Royal FloraHolland

Voor een product van ons ontwikkelde Hollarts een geheel nieuw matrijsconcept. Dat heeft de levensduur van de matrijs en de voorspelbaarheid van de productie-output enorm verbeterd. Hollarts is voor ons een betrouwbare leverancier waarmee we goed en open kunnen samenwerken. Daarnaast zijn ze voortdurend bereid mee te denken in procesverbetering.

"Hollarts is voortdurend bereid mee te denken in procesverbetering."

Mathieu Wensveen
Adviseur Logistieke Middelen

Meer lezen over de samenwerking met FloraHolland? Lees hier hoe de bijzondere productontwikkeling van de modellen FC588/FC598 verliep.

Bloemenfust met slimme afmetingen

Syngenta Flowers

BPO en Syngenta Flowers zijn samen het ontwikkeltraject gestart voor een nieuwe plantendrager: Xcarrier. Later in het traject is Hollarts aangehaakt als spuitgietpartner en productontwikkelaar.  Het doel hierbij was drievoudig. Allereerst moest de nieuwe plantendrager de gezondheid en kwaliteit van planten ondersteunen. Daarnaast was het doel om de distributie zo efficiënt mogelijk te maken, waarbij er ruimte zou worden bespaard tijdens het transport. Bovendien moest de plantendrager en het gebruik hiervan zo duurzaam mogelijk zijn. Benieuwd naar het eindresultaat?

Bekijk het ontwikkeltraject