Uitdagende tijden...

Geplaatst op: 01-11-2022

Het zijn uitdagende tijden. De verschillende ontwikkelingen die momenteel spelen, hebben hun weerslag op de hele maatschappij. Ook op ons bedrijf. We vertellen u er in dit artikel meer over.

Gezocht: goed werkende glazen bol…
Het is een understatement, maar het zijn uitdagende tijden. Vers uit de Corona-crisis rolden we naadloos allerlei geo-politieke spanningen in. Met alle gevolgen van dien. Bij Hollarts proberen we onze weg te vinden in deze roerige tijden. We proberen te anticiperen op mogelijke scenario’s en onze risico’s én die van onze klanten in te schatten en te benoemen. Wat maakt het nu zo moeilijk en onvoorspelbaar? Graag neem ik u kort mee in de factoren die onze dagelijkse gang van zaken beïnvloeden.

Materiaalprijzen
De prijzen van kunststof zijn vanaf begin 2021 gestegen. Het hoogtepunt werd afgelopen voorjaar bereikt: ten opzichte van ruim een jaar daarvoor waren de grondstofprijzen in de tussenliggende periode met een veelvoud gestegen. Door de grote prijsstijging gingen veel bedrijven op zoek naar alternatieve materialen. Deels werden deze gevonden in de vorm van regeneraat (gerecycled kunststof). Dit, in combinatie met de drang van de markt om te verduurzamen, stuwde de prijzen van dit materiaal ook op tot ongekende hoogte. Het kwam zelfs bijna zover dat het normaliter veel goedkopere regeneraat duurder werd dan het doorgaans duurdere virgin materiaal. De ongekend hoge vraag stuwde niet alleen de prijzen op, maar zorgde er ook voor dat de beschikbaarheid te wensen overliet. Meermaals werd onze afdeling inkoop tot wanhoop gedreven wanneer het benodigde materiaal niet tijdig leverbaar leek. Gelukkig hebben onze klanten hiervan weinig tot geen hinder ondervonden.

Energieprijzen
De ongekende materiaalprijzen is niet het enige dat ons parten speelt. Al sinds het najaar van 2021 stijgen de gas- en stroomprijzen. En steeds als we denken dat het hoogtepunt in zicht is of de daling is ingezet, dan volgt een volgende stijging. Natuurlijk heeft Hollarts in de voorgaande jaren flink in duurzaamheid geïnvesteerd, maar ons dak vol zonnepanelen én onze LED-verlichting konden niet voorkomen dat onze energierekening tot ongekende hoogte steeg. Het proces van spuitgieten is namelijk erg energie-intensief. Toen de energieprijzen dit voorjaar iets stabiliseerden begon de oorlog in Oekraïne. Waar we dachten dat de prijzen eind 2021 hoog waren vielen we bij Hollarts van de ene verbazing in de andere. Negatief hoogtepunt was de maand augustus 2022 waarbij de energieprijzen een factor 10 hoger lagen dan het “oude normaal”.

Bovenstaande ontwikkelingen zorgen ervoor dat we bijna geen stabiel prijsbeleid meer kunnen voeren en helaas mee moeten in de ontwikkelingen. Maar we realiseren ons ook dat we de rekening niet alleen bij onze klanten neer kunnen leggen. Daarom blijven we investeren in duurzaamheid. Een goed voorbeeld daarvan is onze eerste volledig elektrische spuitgietmachine. Deze is sinds enkele maanden in gebruik en is erg zuinig in het verbruik. Plan is dan ook om de komende jaren verder te blijven investeren in dit type machines.

We sluiten af waar we mee begonnen zijn: het zijn uitdagende tijden.
Hollarts blijft echter de stabiele partner die uw visie in kunststof giet.

Namens Team Hollarts,
Eric Willemsen
Algemeen Directeur    

Uitdagende tijden...
Tijmen 1024X768 JPG

Ga terug