Wat is kunststof?

Geplaatst op: 06-04-2023

Wij verwerken grondstoffen tot producten van kunststof. Wat is kunststof eigenlijk en wat is het verschil met plastic?

Wat is kunststof? 

Hollarts is uw partner in kunststof spuitgieten. Kunststoffen worden gebruikt in bijna alle denkbare sectoren. Wij leggen ons vooral toe op producten die gebruikt worden in de logistiek en in de techniek, maar ook voorzien we in het segment Home & Garden

Maar kunststof, wat is dat eigenlijk? Kunststof is een materiaal dat is opgebouwd door hele grote moleculen. Die ontstaan door een chemische reactie, waardoor er een nieuwe stof ontstaat vanuit natuurlijke grondstoffen. 

Er zijn drie soorten kunststoffen: 

  • Thermoplasten
  • Thermoharders
  • Elastomeren

Thermoplasten zijn materialen die vloeibaar gemaakt worden door blootstelling aan druk en/of warmte. De vloeibare substantie kan vervolgens in een matrijs, een mal, worden gespoten.
Thermoplasten kunnen meerdere malen gerecycled worden.

Thermoharders, de naam zegt het al, blijven hard als ze worden verhit. Ze zijn hierdoor lastiger te produceren en worden daarom minder gebruikt dan thermoplasten. Daarnaast zijn ze slecht recycleerbaar, niet zo duurzaam dus. 

Elastomeren zijn kunststoffen met rubberachtige eigenschappen en daardoor rekbaar. 

In onze productie maken wij gebruik van thermoplasten.

Geen plastic?

De woorden kunststof en plastic worden vaak door elkaar gebruikt. Toch betekenen ze niet hetzelfde. Plastic is een kunststof, maar kunststof hoeft niet altijd plastic te zijn. Net zoals een hond een dier is, maar een dier niet altijd een hond. 

Geschiedenis

Kunststof wordt gezien als een relatief modern materiaal. Toch was het al in 1907 dat de Belg Leo Baekeland zijn ‘Heat and Pressure’-patent aanvroeg. Hij had ontdekt fenolhars zó te bereiden dat het geschikt werd om in matrijzen te verwerken tot producten. Dit materiaal werd bakeliet genoemd en werd ontzettend populair in de eerste helft van de vorige eeuw. Na 1950 nam de populariteit af en kwamen de nieuwere soorten kunststof meer in zwang.

Wat is kunststof?
Kenniswatiseenmatrijs

Ga terug