Wat is 2K spuitgieten?

Geplaatst op: 06-04-2023

Bij sommige ontwerpen kiezen we voor de techniek 2K spuitgieten. Wat dat inhoudt, leggen we u hier uit. 

Wat is 2K spuitgieten? 

2K spuitgieten wordt ook wel twee componenten spuitgieten genoemd. Deze spuittechniek integreert twee kunststofsoorten in één product, zoals een rubbersoort die wordt verbonden aan een harde kunststof. De twee kunststoffen worden gelijktijdig in één matrijs gespoten en het resultaat is dan bijvoorbeeld een stevig handvat met een zachtere, gebruiksvriendelijke greep.

Deze techniek wordt vooral gebruikt als het product aan specifieke functie-eisen moet voldoen of wanneer er speciale wensen zijn ten aanzien van het uiterlijk. Denk hierbij aan waterdichtheid, schokbestendigheid of wanneer het product zacht moet aanvoelen of een goede grip moet hebben. 

We hebben dit toegepast op onze parasolvoeten. De moeren die de stokken vasthouden, zijn middels 2K spuitgieten vervaardigd. Om alle soorten en maten parasolstokken te “absorberen” integreerden we rubber op de klemmende vingers in de parasolvoet-moer. Zo heeft de moer veel meer klemkracht op de parasolstokken. En als we dan toch bezig zijn, zorgen we er meteen voor dat de parasolvoet-moer er ook nog eens een stuk fraaier uitziet. Functie en vorm verenigd!

2K spuitgieten wordt ook zeer functioneel als het technische producten, zoals de bocht van een rookgasafvoer, voorziet van een afdichting. Dat scheelt een rubberen ringetje dat apart geassembleerd moet worden.

De keuze voor materialen is belangrijk bij 2K spuitgieten. De verschillende kunststoffen moeten goed op elkaar reageren en er mag maar weinig verschil in krimp zijn. 

2K spuitgieten heeft wat nadelen: de kosten voor de matrijs zijn hoger evenals de kosten voor de spuitgietmachine. Die kosten worden weer terugverdiend doordat er minder mankracht en tijd mee gemoeid is dan met het assembleren van de twee verschillende onderdelen.
Verder zijn 2K producten moeilijker te recyclen, doordat er in één product twee verschillende soorten kunststoffen verwerkt zijn. De kwaliteit van de retourstroom wordt daardoor minder en dat maakt het lastig de stoffen opnieuw te gebruiken. 

Toch zorgen de voordelen ervoor, dat 2K spuitgieten regelmatig wordt gekozen als beste oplossing voor een product. 

De voordelen van 2K spuitgieten op een rijtje:

  • Meerdere functies geïntegreerd in één product;
  • Geen assemblage-handeling nodig;
  • Esthetisch één geheel;
  • Een sterkere verbinding dan twee geassembleerde componenten.

 

Heeft u interesse in 2K spuitgieten? Neem contact met ons op!

Wat is 2K spuitgieten?
Kenniswatisk2

Ga terug