Downcyclen
Het begint ermee dat er nogal wat valt af te dingen aan de duurzaamheid van karton. Papier en karton kunnen namelijk niet eindeloos gerecycled worden; het gaat al vrij snel om ‘downcyclen’ naar materialen van een lagere kwaliteit. Na meerdere keren recycling zijn de papiervezels te kort en kan het materiaal niet meer opnieuw verwerkt worden. Recyclen is dus goed, maar kan maar een beperkt aantal keer.
Ook is het goed om te bedenken dat wanneer je besluit om iets weg te gooien of te recyclen, het niet zomaar ‘weg’ is. Recyclebare materialen zullen, net als herbruikbare materialen, opgeslagen moeten worden totdat het opgehaald wordt door een transporteur. Ze nemen dus opslagruimte in en veroorzaken transportkosten. Gevoelsmatig is dit minder dan voor herbruikbare verpakkingsmaterialen, maar of dat opweegt tegen de CO2-uitstoot van het maken van nieuwe verpakkingen? Dat is niet zo eenvoudig te zeggen, maar hier is gelukkig wel meermaals onderzoek naar gedaan.
Dozen, kratten en to go-bekers
Bijvoorbeeld door het gerenommeerde Duitse Fraunhoferinstituut in opdracht van Stiftung Initiative Mehrweg (SIM). Zij vergeleken drie meermalige verpakkingen met hun wegwerpvariant. Het ging om kunststof kratten versus kartonnen dozen, en herbruikbare kunststof plantentrays en koffie-to-go bekers versus wegwerptrays en -bekers. Hieruit bleek dat meermalige verpakkingen, ondanks de praktische uitdagingen, op 14 van de 17 onderzochte onderwerpen beter presteren op het gebied van duurzaamheid dan wegwerpverpakkingen.
Het ging hierbij om aspecten rondom productie en gebruik, van levensduur tot recyclingquote en van benodigde opslagcapaciteit tot de inzet van transport. Als we specifiek kijken naar herbruikbare kunststof kratten, die Hollarts in het assortiment heeft in diverse uitvoeringen, dan bieden deze duidelijke voordelen boven kartonnen dozen op het gebied van milieu, kosten, prestaties en circulariteit.
De SIM biedt op hun website nog meer onderzoeken aan, die soortgelijke voordelen van hergebruik aantonen.
POS-displays
In Oostenrijk is door het onderzoeksbureau Pulswerk in opdracht van Logistikverbund Mehrweg onderzoek gedaan naar herbruikbare Point-of-Salesdisplays versus de gebruikelijke kartonnen variant. Het ging hierbij om een pilot bij een supermarktketen, waarbij meerdere varianten van de display getest werden in de praktijk. Ook hierin scoorden de herbruikbare varianten aanzienlijk beter op meerdere punten; er was bijvoorbeeld 60% minder karton nodig en 30% minder opbouwtijd. Ook waren de herbruikbare displays stabieler, wat tot minder breuk van de producten op de displays leidde.
Wereld te winnen
Herbruikbare verpakkingen scoren dus in onderzoeken op veel fronten beter dan hun wegwerpvarianten, qua duurzaamheid maar ook in het gebruik. Toch durven veel bedrijven de stap naar herbruikbare verpakkingsmaterialen niet te zetten, omdat zij opzien tegen de omslag die het vraagt in de manier van werken. Het klopt zeker dat dit enig voorbereiding vraagt, maar toch zou dit onderwerp vaker op de duurzaamheidsagenda moeten staan. Want het zetten van een vinkje bij ‘duurzame verpakking’ na een overstap van plastic naar karton, is echt niet meer genoeg.
Hollarts adviseert
Wilt u een keer sparren of herbruikbaar verpakken voor uw toepassing mogelijk zou zijn? Hollarts heeft veel ervaring met emballage en hergebruik en kan adviseren in een eventuele overstap van eenmalig naar meermalig gebruik. Wij denken graag met u mee!
Tjerk Holland, Sales manager