Assortimentsoptimalisatie: wanneer loont het om een eigen product te laten ontwikkelen?

Geplaatst op: 24-04-2025

Als categorymanager of inkoper ben je continu op zoek naar nieuwe oplossingen voor de klant. De ontwikkeling van een eigen product, kan een krachtig onderdeel zijn van je category- of inkoopstrategie. Je kan hiermee het assortiment optimaliseren en een uniek product bieden, ook als er (nog) geen passende oplossing op de markt is die voldoet aan al jullie eisen. Wanneer loont het om een eigen, uniek product te laten ontwikkelen?

Kansen pakken

Een voor de hand liggend gemis in het assortiment is een bepaalde maatvoering, een trendkleur of specifieke dessins. Je biedt bijvoorbeeld opbergkratten aan, maar ziet dat de consument interesse heeft in andere maten dan jouw leverancier aanbiedt. Of je hebt basic producten in het assortiment, zoals huishoudemmers of afvalbakken, die aantrekkelijker zouden worden als ze een bepaalde trendkleur of dessin zouden hebben. Ook duurzaamheid kan een rol spelen; stel je wilt meer producten van gerecycled of bio-based kunststof aanbieden, maar vindt daarvoor onvoldoende aanbieders.

 

Kleuren en dessins

Spot je kansen voor een product in een unieke kleur of met een eigen dessin? Als je direct samenwerkt met een fabrikant, dan kun je vaak een standaardproduct relatief eenvoudig laten aanpassen. Neem het voorbeeld van de huishoudemmer: dit is een product dat wordt geproduceerd door kunststof in een mal te spuiten. Het granulaat dat als basismateriaal wordt gebruikt, kan op kleur worden gemengd. Hiermee kan je een product in een slijtvaste, unieke kleur laten maken, waardoor je de klant nét wat anders biedt.

Wil je verder gaan en een dessin toevoegen aan een kunststof product? Dan kun je gebruikmaken van technieken zoals inmould labeling. Hierbij wordt de print in de mal geplaatst voordat de kunststof erin gespoten wordt. Het dessin versmelt met het product en is slijtvast. Niet alle fabrikanten beschikken over de vakkennis en apparatuur om dit te leveren, maar het is wel een interessante techniek om naar te informeren als je een standaard product wilt veranderen in een uniek product.

 

Specifieke maatvoering

Het aanpassen van het formaat van een product, is complexer dan het wijzigen van een kleur of dessin omdat hiervoor het maakproces aangepast moet worden. Een plastic opbergkrat groter of kleiner maken, vereist bijvoorbeeld een nieuwe mal voor de productie. Deze mallen zijn kostbare stukken gereedschap, wat zorgt voor hoge opstartkosten. De kosten per product zijn vervolgens echter laag. Als je een goede markt ziet voor jouw product, kan dit dus wel degelijk de moeite waard zijn. Dit geldt zeker als je voortbouwt op een bestaand product, omdat de ontwerpkosten dan laag gehouden kunnen worden.

 

Duurzamer materiaal

De vraag naar duurzame producten blijft groeien; een bestaand product in een duurzamer materiaal aanbieden, kan een verrijking betekenen van het assortiment. Als het product voor voeding bestemd is, zeg een broodtrommel, dan is nieuw geproduceerd plastic of een ander voedselveilig materiaal vereist. Wil je hier verduurzamen, dan kan dat met (nieuw geproduceerd) bio-based plastic. Dit is kunststof die niet van aardolie is gemaakt, maar van natuurlijke materialen. Dit zijn meestal reststromen uit de landbouwindustrie zoals maïs- of tarwe-restproducten.

Voor andere toepassingen, zeg een afvalbak, zijn er ook mogelijkheden met gerecyclede kunststoffen. Deze kunnen uit industrie afvalstromen komen, hierbij gaat het vaak om snijafval of afgekeurde producten. Het consumentenafval dat we zelf scheiden, kan ook opnieuw verwerkt worden. Door een goede selectie, reiniging en vermaling van deze afvalstromen kan het kunststof ingezet worden voor nieuwe producten. Iedere soort kunststof heeft unieke eigenschappen, dus het is niet gezegd dat het product dat je op het oog hebt zonder meer van een ander materiaal gemaakt kan worden. Hoe groot of klein de investering is, is daarom alleen vast te stellen als je in gesprek gaat met de fabrikant.

 

Eigen uniek product

Soms is het ontwikkelen van een volledig nieuw product de beste oplossing. Wanneer je zoveel aan een bestaand product wilt veranderen dat het hele productieproces opnieuw moet worden ontworpen, kom je eigenlijk in het domein van productontwikkeling terecht. Dit geldt niet alleen voor aanpassingen aan bestaande producten, maar zeker ook voor innovatieve ideeën die nog niet op de markt zijn geïntroduceerd.

Het hoeft daarbij niet per se te gaan om een compleet nieuw type product: ook een bekende productcategorie kan innovatieve kansen bieden. Stel dat je een herbruikbare drinkbeker wilt ontwikkelen, gemaakt van bio-based materiaal, met een specifiek ontworpen lekvrije deksel. Dan ben je ook bezig met het creëren van een vernieuwend product, dat op verschillende manieren waarde toevoegt voor de klant.

 

Aan de slag

Of het nu gaat om een kleine aanpassing in kleur of dessin of een volledig nieuw ontwerp, de mogelijkheden zijn eindeloos. Laten ontwikkelen loont vooral wanneer het commerciële potentieel groot is en het product inspeelt op een duidelijke klantbehoefte of trend. Een andere belangrijke afweging is, in hoeverre het te ontwikkelen product je merk versterkt. Een uniek product helpt immers om je te onderscheiden in de markt en biedt zo ook merkwaarde.

Voor de ontwikkeling kun je samenwerken met een ontwikkelbureau, maar als je al weet om welke productietechniek het gaat, kun je ook direct naar een fabrikant met een ontwikkelafdeling stappen. Voor kunststofproducten kun je bijvoorbeeld terecht bij een spuitgieterij. Hiervoor hoef je niet naar het buitenland: ook in Nederland zijn er fabrikanten met eigen ontwikkelafdelingen. Met de juiste aanpak en partners kun je jouw assortiment optimaliseren en unieke meerwaarde bieden aan de klant!

Allard Froon, Innovation & Business Development Accountmanager

Assortimentsoptimalisatie: wanneer loont het om een eigen product te laten ontwikkelen?
Assortimentsoptimalisatie

Ga terug