XCarrier: een duurzame Oplossing voor Syngenta Flowers

Syngenta Flowers is marktleider in de duurzame plantenproductie. Als onderdeel van de Syngenta Group (bestaande uit ruim 48.000 medewerkers verspreid over 100 landen), zet zij zich in voor duurzame kweekmethodes, gezonde gewassen en een betere leefomgeving.

Wij haakten als spuitgietpartner aan bij de ontwikkeling van een nieuwe plantendrager: de Xcarrier. De vraag van Syngenta Flowers was om de bestaande plantendrager (Xtray) te upgraden. Het doel hierbij was drievoudig. Allereerst moest de nieuwe plantendrager de gezondheid en kwaliteit van planten ondersteunen. Daarnaast was het doel om de distributie zo efficiënt mogelijk te maken, waarbij er ruimte zou worden bespaard tijdens het transport. Bovendien moest de plantendrager en het gebruik hiervan zo duurzaam mogelijk zijn.

BPO en Syngenta Flowers zijn samen het ontwikkeltraject gestart voor een nieuwe plantendrager: Xcarrier. Later in het traject is Hollarts aangehaakt als spuitgietpartner en productontwikkelaar. 

Optimaal transport van jonge planten 

Ontwikkelbureau BPO en Syngenta Flowers startten samen het ontwikkeltraject van de Xcarrier. Dit is een nieuw systeem dat zorgt voor optimale opkweek- en distributiemethode van jonge planten. De Xcarrier bestaat uit twee onderdelen. Het eerste deel is een herbruikbare tray waarin de jonge planten kunnen groeien. Deze zorgt voor optimale productieomstandigheden tijdens het kweken. Deel twee is de drager (carrier) om de trays te stapelen en te vervoeren. Het transport gaat efficiënter dan voorheen omdat de drager losgemaakt kan worden van de tray. Trays kunnen zo gemakkelijk worden opgestapeld. 

Optimaal transport van jonge planten

Proactief meedenken vanuit de spuitgietkant

Wij haakten als spuitgietpartner aan toen het eerste ontwerp klaar was. Tjerk Holland, Sales Manager bij Hollarts legt uit: “Toen wij werden benaderd om mee te denken vanuit de spuitgietkant, werden we gelijk enthousiast. We hebben een compleet voorstel uitgewerkt waarin we allerlei adviezen hebben opgenomen.”

“We hebben direct adviezen gegeven om het product nóg beter te maken.” – Tjerk Holland (Sales Manager)

“BPO en Syngenta Flowers hadden al een sterk 3D-ontwerp neergezet en hier zijn wij mee verder gegaan”, vervolgt Tjerk. Allard Froon, Innovation & Business Developer bij Hollarts licht dit toe: “Er moet goed gekeken worden wat technisch de beste keuze is. De vraag is voor ons vooral: Hoe kunnen we de Xcarrier nóg slimmer maken zodat het een duurzame investering wordt? Om dit te beoordelen zijn we de praktijk ingedoken en hebben we gekeken hoe het transport met de bestaande Xtray ging. Door de ideeën van BPO en Syngenta Flowers aan te vullen, tillen we het product samen naar een hoger niveau!”

“Samen tillen we het product naar een hoger niveau!” – Allard Froon (Innovation & Business Developer)

Lage investering, beter product

Op basis van ons advies is het product geoptimaliseerd om zo te komen tot optimale stapel- en uitwisselbaarheid met andere Xcarriers en Xtrays. Ook hebben we adviezen gegeven om de spuitgietbaarheid te verbeteren.  Hierdoor is de matrijsconstructie eenvoudiger en dat maakt de investering voor Syngenta Flowers lager." 

Duurzaamheid op 1

Duurzaamheid is voor zowel Syngenta Flowers als Hollarts een belangrijk uitgangspunt. We ontwikkelden een volledig circulair systeem. Gebruikte Xcarriers worden ingenomen, schoongemaakt en hergebruikt. Het gebruik van eenmalige plastic trays is hiermee drastisch verminderd.

Ook over recyclebaarheid is nagedacht. “We hebben de matrijs ontwikkeld met oog voor de toekomst,” vertelt Allard. “De matrijs is namelijk zo gemaakt dat de nieuwe Xcarrier gerecycled kan worden. Het vooruitzicht is dat de Xcarriers ruim 10 jaar meegaan. Deze kunnen vervolgens gerecycled worden voor nieuwe Xcarriers.” Een duurzame oplossing voor Syngenta Flowers!

Inmiddels zijn er vele Xcarriers bij Hollarts van de band gerold. Wat ons betreft het begin van een jarenlange samenwerking!

Meer informatie?

Wilt u meer weten over het ontwikkeltraject van de Xcarrier? Of heeft u interesse om ook úw product te optimaliseren?  Het team van Hollarts staat voor u klaar.

Onze contactpersonen staan voor u klaar

Allard Froon
Tjerk Holland

Allard Froon

Innovation & Business Development Accountmanager

+31(0)316 - 22 73 33

Tjerk Holland

Sales manager

+31(0)316 - 22 73 33

Allard Froon
Tjerk Holland

Allard Froon

Innovation & Business Development Accountmanager

+31(0)316 - 22 73 33

Tjerk Holland

Sales manager

+31(0)316 - 22 73 33

Allard Froon

Allard Froon

Innovation & Business Development Accountmanager

+31(0)316 - 22 73 33

Tjerk Holland

Tjerk Holland

Sales manager

+31(0)316 - 22 73 33