De Basky: duurzame fietsmand en boodschappenmand in één

Het doel van The Basky Company is het ontwikkelen van praktische producten die een positieve impact hebben op de wereld. The Basky Company is voor ons geen onbekende partij. In 2011 ontwikkelden we samen de Mybasket. Dit is een fietsmand en boodschappenmand in één met een ophangsysteem. De Mybasket werd jarenlang bij ons in Didam geproduceerd en heeft zich in de praktijk ruimschoots bewezen.

10 jaar later klopte The Basky Company weer bij ons aan met het idee om een opvolger te ontwikkelen: de Basky. Het idee was om de fietsmand nog duurzamer te maken dan zijn voorganger. Niet alleen in de materiaalkeuze, maar ook het productieproces. Ook was het idee om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren. Dit door de toevoeging van een slim bevestigingssysteem (de adapter) en een slot. 

The Basky Company

The Basky Company en Dynteq startten samen het ontwikkeltraject voor de Basky: een fietsmand en boodschappenmand in één. Wij haakten al vroeg in het ontwikkeltraject aan als productontwikkelaar en spuitgietpartner.  Bekijk voor meer informatie: www.thebaskycompany.com

Het maximale uit duurzaamheid halen

Voor The Basky Company waren wij de uitgelezen partij om mee samen te werken. Allard Froon, Innovation & Business Developer bij Hollarts legt uit: “Wij hebben veel ervaring met het ontwikkelen van producten uit gerecycled materiaal. Ook ons productieproces is zo duurzaam mogelijk. De productiehal is voorzien van geavanceerde machines die relatief weinig stroom verbruiken. Daarnaast maken we gebruik van zonnepanelen en ledverlichting."

“Wij doen graag mee aan producten die bijdragen aan een duurzamere wereld!" -  Allard Froon

Proactief meedenken met twee petten op

Dynteq heeft jarenlange ervaring in de fietsindustrie en weet precies wat er speelt bij de doelgroep. Daarom zijn Dynteq en The Basky Company samen het ontwikkeltraject gestart met een eerste ontwerp. Toen dit ontwerp stond, zijn wij aangehaakt. "Door al vroeg in het ontwikkeltraject aan te sluiten, konden wij efficiënt sturen om het product nog beter te maken," vertelt Allard. Hij vervolgt: “Tijdens zo’n traject zetten wij twee petten op. Enerzijds willen wij als productontwikkelaar een product maken dat mooi en gebruiksvriendelijk is. Anderzijds denken we mee als producent, bijvoorbeeld hoe we de productiekosten kunnen reduceren en de productie efficiënter kunnen inrichten. Door kleine aanpassingen te doen in het ontwerp kunnen we de productiekosten aanzienlijk verminderen en het product verbeteren.”

Het idee was aanvankelijk om uit bioplastics te produceren. Maar vanwege de schaarste in de huidige markt, is ervoor gekozen om te switchen naar gerecycled materiaal. ‘Nét zo duurzaam en eigenlijk nog beter,’ vertelt Arjan Speklé, Mould & Project Engineer bij Hollarts. "Door onze sturing en adviezen is het product slimmer vormgegeven. Hierdoor konden de matrijzen simpeler en goedkoper worden aangemaakt. Ook hebben we functionele wijzigingen gedaan in het ontwerp. Het handvat is bijvoorbeeld ergonomischer geworden. Door het handvat ronder van vorm te maken, ligt deze beter in de hand dan het handvat van een gewoon winkelmandje."

"Met kleine aanpassingen in het ontwerp, bespaar je al veel productiekosten." - Allard Froon

Hollarts ALS One-stop-shop

Het design van de Basky kan gepersonaliseerd worden. Voor kleinere bestellingen heeft The Basky Company een breed assortiment aan stickers ontwikkeld. Voor grotere bestellingen passen wij bij Hollarts In Mould Labeling toe. Dit is een techniek waarbij een label in de matrijs wordt gelegd. Tijdens het spuitgieten wordt het label direct opgenomen in de fietsmand. "Dit een geautomatiseerd proces. Daardoor is dit bij grote aantallen kostenefficiënter, " legt Arjan uit.

Dit is iets wat we zelf regelen. Maar we putten ook uit ons grote netwerk voor andere handelingen, bijvoorbeeld voor het assemblageproces. Arjan legt uit: “Het assemblageproces van de Basky is vrij complex, omdat de samengestelde fietsmand uit diverse onderdelen bestaat. Door het assemblageproces uit te besteden bij een partij die hier ervaring mee heeft, wordt het productieproces veel efficiënter. Zo besparen we productiekosten."

"We koppelen de juiste specialisten aan elkaar en hebben een breed netwerk waar we uit kunnen putten" - Allard Froon

Geslaagd traject

Inmiddels zijn er al vele Basky’s van de band gerold. Deze fietsmanden bevestig je eenvoudig op de fiets met de slimme adapter en je haalt hem er weer af om boodschappen te doen. De Basky is binnenkort te spotten op fietsen van particulieren en op fietsen van bezorgdiensten.

Wij blikken terug op een zeer geslaagd ontwikkeltraject.  Allard vertelt: "Dit is zo'n project dat aan alle kanten bij ons past. Je stimuleert mensen om meer te fietsen, je gaat het gebruik van plastic zakjes tegen en je weet gewoon dat je goede dingen maakt. We hopen hiermee het gedrag van consumenten ook écht te beïnvloeden!"

Geslaagd ontwikkeltraject

Meer informatie?

Wilt u meer weten over het ontwikkeltraject van de Basky? Of heeft u interesse om ook úw product te optimaliseren?  Het team van Hollarts staat voor u klaar.

Onze contactpersonen staan voor u klaar

Bel met Allard Froon
+31(0)316 - 22 73 33

Allard Froon