Bloemenfust met slimme afmetingen

Royal FloraHolland brengt al meer dan 100 jaar kwekers en kopers bij elkaar. Vanuit vier locaties in Nederland en een locatie in Duitsland vinden jaarlijks meer dan 5.747 miljoen bloemen hun weg naar klanten door heel Europa. Het bloemenfust maakt efficiënt transport mogelijk. Royal FloraHolland zag sinds enkele jaren het gebruik van CC-containers toenemen, een kar die vooral bij lange afstanden gebruikt wordt om bloemen te transporteren. De belading met de bestaande emmer (FC577) was echter niet optimaal. Daarom werd er een ontwikkeltraject gestart om de buitenmaat van de emmer te verkleinen, waarbij zo min mogelijk afbreuk mocht worden gedaan aan de binnenmaat. Hollarts werd in een vroeg stadium betrokken om mee te ontwikkelen vanuit de produceerbaarheid.

De bestaande emmer (FC577) was het uitgangspunt bij aanvang van het ontwikkeltraject, die had zich immers ruimschoots bewezen. Mathieu Wensveen, Adviseur Logistieke Middelen bij Royal FloraHolland: “Eigenlijk wilden we die emmer, maar dan in een nieuwe, gunstige maatvoering. Dit zodat de CC-container met zes emmers per laag beladen kon worden, in plaats van vier.” De buitenmaat stond daarmee vast. De uitdaging? Een zo groot mogelijke binnenmaat voeren. Mathieu: “Je wilt immers zoveel mogelijk ruimte overhouden die je kan benutten.”

Investeringsbereidheid 

In samenwerking Royal FloraHolland, Ingenieursbureau BPO en een collega-producent heeft Hollarts het nieuwe bloemenfust (FC588) met bijbehorend opzetrek (FC598) ontwikkeld.  Een bijzondere samenwerking, want twee producenten die plaatsnemen aan dezelfde tafel, dat zie je niet vaak. Tjerk Holland, Sales Manager bij Hollarts: “Je moet toch een kijkje in de keuken geven aan de concurrent. Dat was spannend. Maar al snel bleek dat als je kunt delen, je kunt vermenigvuldigen. Met deze mindset creëerden we een uniek samenwerkingsverband.”

“Er passen nu maar liefst 50% meer fusten op een CC-container.”

“We hadden hiermee een duidelijk doel.”, vult Mathieu aan. “We wilden namelijk een data-gedreven ontwerp. Hiervoor hebben we de interactie tussen verschillende techneuten bevorderd en discussie gevoerd op de inhoud en de techniek. Met succes, want inmiddels hebben het nieuwe bloemenfust (FC588) en het opzetrek (FC598) een succesvolle entree gemaakt op werelds grootste bloemenveiling.

Hollarts werkt al 25 jaar samen met Royal FloraHolland. Als ontwikkelpartner heeft Hollarts meegewerkt in het ontwikkeltraject voor het nieuwste bloemenfust (model FC588) en bijbehorend opzetrek (FC598). 

50% meer fusten op een CC-container

Een fust uit twee delen

“We hebben ruim de tijd genomen om het nieuwe concept te ontwikkelen”, vertelt Allard Froon, Innovation & Business Developer bij Hollarts. “De bestaande emmer (FC577) was een goed ontwerp, maar ook op het randje van wat technisch haalbaar is. Daarom hadden zowel Hollarts als Royal Floraholland de wens om de onderhoudskosten te reduceren en een stabieler productieproces te realiseren. Bij het nieuwe ontwerp mochten we vroeg aan tafel aanschuiven bij BPO en Royal FloraHolland. Dat is fijn, want daarmee konden we onze ervaring als producent mee laten nemen in het product- en matrijsontwerp.”

Allard vertelt verder: “Door de open ontwikkelsfeer zijn wij gezamenlijk uiteindelijk tot de beste oplossing gekomen voor het product en de matrijs. Uiteindelijk is de emmer opgesplitst in twee delen. Zo konden we wanden van de emmer steiler maken. De matrijs wordt hiermee robuuster. En het product ook. Het opsplitsen van de emmer in twee delen maakt de initiële investering in de matrijs weliswaar hoger, maar de onderhoudskosten lager. De steile wanden leverden daarnaast een grotere binnenmaat op. Een robuuste matrijs levert een stabiele productie op. Een idee waar Royal FloraHolland voor openstond. Zeker als je de ‘total lifetime cost’ bekijkt.” 

“Door de open ontwikkelsfeer durfden we het ontwerp ter discussie te stellen.”

“Het idee om de emmer uit twee delen op te bouwen was even wennen," geeft Mathieu toe. "Toch kwam het concept als winnaar uit de bus.”

Oog voor circulariteit en duurzaamheid

De nieuwe emmer (FC588) zou de huidige (FC577) gaan vervangen. Royal FloraHolland had als harde eis dat het materiaal van de FC577 gebruikt zou worden voor de nieuw te produceren emmers. Daarmee lag de kunststofkeuze vast. BPO heeft vervolgens met verschillende simulatieprogramma’s de spuitgietbaarheid en sterkte van het concept getest. “Deze theoretische kennis hebben wij aangevuld met onze productiekennis en zo is het uiteindelijke productontwerp vertaald naar een duurzaam matrijsontwerp”, aldus Allard. “Duurzaamheid staat ook bij ons hoog op de agenda”, vertelt Tjerk. “Daarom proberen wij in de ontwikkeling altijd een zo licht mogelijk product te produceren met behoud van sterkte en stijfheid. Een zo licht mogelijk product betekent immers ook zo min mogelijk gebruik van grondstoffen.”

Stabiele productie

Toen de productie eenmaal gestart was, zijn er in het eerste half jaar nog enkele kleine optimalisaties gedaan. Sindsdien is het ‘business as usual’. Deze continuïteit is belangrijk, je wilt immers zo min mogelijk variatie in de producten. Mathieu: “De eerste set moet eigenlijk gewoon goed zijn.”

“De eerste set moet eigenlijk gewoon goed zijn.”

De nieuwe emmer wordt door twee partijen geproduceerd, ook dat kan variatie in het product opleveren. Ieder ontwikkelt immers tóch op zijn eigen manier. Mathieu: “Daarom zijn we nu dieper op de matrijs en het matrijsontwerp ingegaan, met als doel deze zoveel mogelijk gelijk te trekken voor beide producenten.”

In de aantallen die inmiddels van de band zijn gerold, lijkt de matrijs ook daadwerkelijk duurzamer dan zijn voorganger. Allard: “In de oude constructie zouden we alweer toe zijn geweest aan een aanpassing in de matrijs, dat is nu niet het geval."

Flinke efficiencywinst

Royal FloraHolland is enorm blij met het eindproduct. Eén van de voordelen is de hogere belading: 50% op CC-container (zes in plaats van vier emmers per laag), maar ook op de veilingkar passen meer emmers van dit type (tien in plaats van negen emmers per laag). Tjerk: “Royal Flora Holland wilde een zo goed mogelijk product. Ingenieursbureau BPO wilde een sterk ontwerp. De producenten wilden zo goed mogelijk produceren. We hebben elkaar echt verrijkt, één plus één werd zeker drie!”

Meer informatie?

Wilt u meer weten over het vernieuwde bloemenfust? Of heeft u interesse om ook úw product te optimaliseren?  Het team van Hollarts staat voor u klaar.

Onze contactpersonen staan voor u klaar

Allard Froon
Tjerk Holland

Allard Froon

Innovation & Business Development Accountmanager

+31(0)316 - 22 73 33

Tjerk Holland

Sales manager

+31(0)316 - 22 73 33

Allard Froon
Tjerk Holland

Allard Froon

Innovation & Business Development Accountmanager

+31(0)316 - 22 73 33

Tjerk Holland

Sales manager

+31(0)316 - 22 73 33

Allard Froon

Allard Froon

Innovation & Business Development Accountmanager

+31(0)316 - 22 73 33

Tjerk Holland

Tjerk Holland

Sales manager

+31(0)316 - 22 73 33