Wat is een matrijs?

Geplaatst op: 30-03-2023

De kwaliteit van onze producten is van grote mate afhankelijk van de kwaliteit van de matrijs. Hoe zit zo'n matrijs in elkaar?

Wat is een matrijs? 

Een matrijs is een mal van staal. De matrijs bestaat uit twee onderdelen die tegen elkaar aan een blok vormen met daarin een holte. In de holte wordt vloeibare kunststof gespoten, die daarna moet afkoelen en uitharden. Vervolgens bewegen de twee matrijsdelen uit elkaar, zodat het product kan worden uitgenomen. De -voudigheid van een matrijs geeft aan hoeveel stuks van het eindproduct in één shot worden geproduceerd. Er bestaan dus enkelvoudige (één product per cyclus) en meervoudige (meerdere producten per cyclus) matrijzen. Bij een meervoudige matrijs zijn er meerdere afzonderlijke holtes.

De spuitgietmatrijs wordt speciaal gemaakt voor het te vormen product en is een kostbaar onderdeel van het proces. Door gebruik te maken van een goede en solide matrijs, zorgen we ervoor dat producten van goede kwaliteit en allemaal binnen de voorgeschreven specificaties zijn. 

Matrijzen hebben veel mogelijkheden om het product helemaal naar wens te maken, zoals inzetstukjes met bedrukking van een logo, bedrijfsnaam, tijdstempel of streepjescode.

Een matrijs is een complex stuk gereedschap, want behalve de productholte zijn er o.a. ontluchtingskanalen, koelkanalen, uitstootpennen en bijvoorbeeld bewegende schuiven aanwezig in een matrijs. 

Wanneer de hete massa in de matrijs wordt gespoten, drukt die massa de lucht in de matrijs voor zich uit. Deze lucht kan voor een deel ontsnappen langs de uitstootpennen en schuiven. De rest kan weg via de ontluchtingskanalen.

Door de koelkanalen stroomt water. Ze zorgen ervoor dat de wanden van de matrijs koud zijn en daardoor koelt de ingespoten kunststof direct af. 

Wanneer het product na het spuitgieten afkoelt, zal het iets krimpen. Hiermee moet dus rekening gehouden worden bij het ontwikkelen van de matrijs: het uiteindelijke product zal kleiner zijn dan de holte in de matrijs. Wanneer het voorste deel van de matrijs loskomt van het achterste deel, zal het product op het achterdeel blijven zitten vanwege die krimp. De uitstootpennen geven het product een zetje, waarna het onbeschadigd en vormvast uit de matrijs valt en op de band belandt. 

Hollarts heeft in zowel Europa als Azië een sterk netwerk van matrijsontwikkelaars opgebouwd. Na productie van de matrijs beoordelen we deze op alle belangrijke aspecten, zoals het vloeipatroon en de koeling. Daarnaast is het natuurlijk zo dat we veel verschillende machines hebben. Deze machines kennen wij als geen ander en daarom toetsen we of de matrijs met elke machine 'correspondeert'. 

Om de matrijs optimaal te benutten, wordt hij regelmatig gecontroleerd. Slijtdelen worden tijdig vervangen, de matrijs wordt grondig gereinigd en opnieuw gesmeerd. Een soort APK voor de matrijs dus. Daarnaast kunnen we helpen bij het eventueel doorontwikkelen van de matrijs, wanneer een product aan andere eisen moet gaan voldoen. 

Heeft u een idee voor een kunststof product en wilt u een matrijs laten ontwikkelen? Neem contact met ons op!

Wat is een matrijs?
Kunststof en duurzaamheid

Ga terug