PIR en PCR, wat is dat?

Geplaatst op: 29-06-2023

PIR en PCR zijn super duurzame grondstoffen. We vertellen je graag wat het is en wat we ermee kunnen.

PCR-kunststof en PIR-kunststof

De afkortingen PCR en PIR staan voor post-consumer recycled en post-industrial recycled

Post-industrial recycled kunststof is kunststof gemaakt van afval dat bij fabrikanten ontstaat, zoals snijafval of foutieve producten. Dit afval wordt verwerkt tot kunststofkorrels die als grondstof dienen voor nieuwe producten. 

Ook PCR-kunststof is gemaakt van afval, maar dan van consumentenafval. Wat we thuis in de zak voor plastic, metaal en drankkartons (PMD) gooien, wordt dus ook weer verwerkt tot grondstof voor nieuwe producten. 

Dit heeft natuurlijk een enorm voordeel: het is super duurzaam! Er hoeven geen nieuwe fossiele grondstoffen gebruikt te worden én na gebruik kan het materiaal opnieuw gerecycled worden. We spreken daarom van een circulaire keten. Daarnaast is er minder energie en water nodig om deze grondstof te maken in vergelijking met het maken van de kunststofkorrels uit fossiele grondstoffen.

PCR-kunststof heeft ook wel wat nadelen. Ten eerste is de kleur grotendeels afhankelijk van de kleur van het afval dat gemengd wordt. Tot voor kort was donkerder maken geen probleem, lichter daarentegen was lastig. We zien trouwens wel dat hierin steeds meer mogelijk is. De nieuwste recycling technieken op basis van kleurscheiding maken het sinds kort mogelijk om ook allerlei gekleurde kunststoffen in te zetten. Logisch, want de vraag naar duurzame grondstoffen is groot en zal alleen nog maar stijgen. 

Behalve de kleur is er nog een nadeel: in verband met de voedselveiligheid mag PCR-kunststof niet gebruikt worden in de voedselketen. 

Bij Hollarts gebruiken we PCR-kunststof voor het maken van onder andere fietsmanden in diverse kleuren. 

 

We zijn onderweg en proberen bij elk nieuw product gerecycled materiaal toe te passen!

PIR en PCR, wat is dat?
Kennispmd

Ga terug