Kleuren en toevoegingen

Geplaatst op: 16-05-2023

Het basismateriaal heeft niet altijd de juiste kleur en/of eigenschappen die nodig zijn voor het uiteindelijke product. Dat is geen probleem, want er zijn veel mogelijkheden om die aan te passen. Lees hier hoe.

Kleuren en toevoegingen 

Het materiaal voor een product heeft een bepaalde receptuur. Het bestaat uit één of meerdere basisgrondstoffen. Daarbij worden vaak additieven gemengd. Denk daarbij aan kleurstof, maar ook aan andere toevoegingen die ervoor zorgen dat het eindproduct uiteindelijk geschikt is voor de toepassing waarvoor het is bedacht en ontworpen.

Additieven beïnvloeden het materiaal. Bijvoorbeeld in kleur of een bepaalde eigenschap.
Denk hierbij aan toevoegingen die: 

  • de kleur van het product beïnvloeden (zgn. masterbatch);
  • brandvertragend werken;
  • bescherming bieden tegen verkleuring en aantasting door UV;
  • kunststof minder of niet statisch maken (ESD);
  • zorgen dat kunststoffen zich beter hechten;
  • een betere bestendigheid tegen warmte bieden;
  • kunststof steviger maken. 

Als het basismateriaal niet de gewenste kleur bezit, gebruiken we masterbatches. Een masterbatch is granulaat dat met een hoge concentratie kleurstof is gemengd. We mengen de masterbatch in de juiste verhouding met de basisgrondstof. Zo kunnen we de gewenste kleur geven aan het kunststof spuitgietproduct. Met zulke masterbatches kunnen we ook verschillende additieven toevoegen om eigenschappen te veranderen of versterken. 

Doseren en mengen

Bij Hollarts heeft elke machine een eigen gravimetrische unit. Deze unit weegt de verschillende materialen af volgens een vooraf ingestelde verhouding. Daarna worden de materialen gemengd. Op die manier krijgt de grondstof precies de eigenschappen die we nodig hebben. Onze masterbatches met bijbehorende dosering zijn speciaal afgestemd op het toepaste basismateriaal. Dit garandeert een volledige en egale inkleuring en de juiste materiaaleigenschappen.

Samen met de klant hebben we vooraf een programma van eisen opgesteld. We weten precies wat de wensen van onze klant zijn. Naar aanleiding daarvan bekijken we welke additieven nodig zijn en in welke dosering. Door onze expertise kunnen wij een passend materiaaladvies uitbrengen. Daarbij kijken we naar wat er echt nodig is, zodat er geen overbodige (dure) additieven worden toegevoegd.

Kleuren en toevoegingen
Kenniskleur

Ga terug