Van idee tot product

Geplaatst op: 06-04-2023

U heeft een idee voor een product. Mooi! Dan kunnen we samen aan de slag. Hollarts is dé one-stop-shop die uw idee omzet in een kunststof product. Productontwikkeling neemt het grootste deel van dat proces in. Voor een goed product is een goede voorbereiding onmisbaar. We vertellen u er hier meer over.

Bij het ontwikkelen van onze producten werken we in een bepaalde volgorde, namelijk:

 1. Verkennen
 2. Verrijken
 3. Conceptualiseren
 4. Ontwikkelen
 5. Produceren
 6. Ondersteunen

We gaan hieronder verder in op de verschillende fasen die we doorlopen.

1. Verkennen

In de beginfase willen we precies weten wat uw idee is, wat uw wensen zijn. Wij vinden het heel belangrijk dat we onze klant goed begrijpen, zodat we maatwerk kunnen leveren. Er zijn veel standaardoplossingen op de markt, maar die voldoen vaak net niet aan wat u wilt. Dat is de reden waarom wij het tweede gesprek graag op uw locatie willen voeren.

Gaat het bijvoorbeeld om een logistiek middel als een krat, dan willen wij precies weten hoe en waar dat krat gebruikt wordt. Wat is de logistieke kringloop waar het product in mee moet kunnen draaien? Wanneer wij dat goed in beeld hebben, vertalen we dat naar een programma van eisen.

Het programma van eisen is de leidraad voor het hele project dat erop volgt. In het programma staan eisen op gebied van duurzaamheid en functionaliteit, denk aan vragen als:

 • Hoeveel moet zo’n krat kunnen dragen?
 • Moet hij gedetecteerd kunnen worden?
 • Zit er track & trace op?
 • Hebben we te maken met voedselveiligheid?
 • Moet het product recyclebaar zijn?
 • Hebben we te maken met rollerbanen en andere automatisering?

2. Verrijken

Wanneer we dit in kaart hebben gebracht, lopen we de lijst door met onze klant. Klopt het wat er staat en zijn we niets vergeten? Daarbij maken we gebruik van onze expertise en ervaringen. Wij zijn niet van ‘U vraagt, wij draaien’. Nee, we denken actief met u mee en proberen het product te verbeteren waar mogelijk. U vraagt en wij voegen er nog wat aan toe.

Dan is het tijd om de lijst te kwantificeren: de eisen zo ‘SMART’ mogelijk te maken. In het geval van het gewicht is de eis bijvoorbeeld: de krat moet maximaal 20 kg kunnen dragen. Maar: hoe lang en onder welke omstandigheden (bijv. temperatuur, vochtigheid)?

Zo dwingen we onszelf én onze klant om heel goed na te denken: wat willen we nou precies? Dit is hét moment om alle eisen en wensen op tafel te leggen. Als we eenmaal met de matrijs bezig zijn, is het lastiger om te schakelen en grote veranderingen aan te brengen.

Na deze fase hebben we een redelijk beeld van het type materiaal, het design en de overige eisen.

3. Conceptualiseren

We hebben inmiddels een goed idee van wat we willen. Onze engineers ontwerpen twee of drie variaties: wilt u het zus of zo? Bijvoorbeeld een gladde bodem of een bodem met raster? Wel of geen gaatjes? Elke variatie heeft zijn eigen voor- en nadelen die we ook duidelijk op een rijtje zetten.

Zo werken we al schetsend toe naar 3D-tekeningen en productpresentaties. Een prototype van het product kunnen we laten maken met behulp van een 3D-printer. Die kan een product behoorlijk precies nabootsen. Zo kunt u het product al presenteren in uw eigen team. Met het geprinte prototype kunnen we ook testen uitvoeren. In het voorbeeld van een krat laten we de geprinte krat meedraaien in het logistieke proces. We kijken terug naar het programma van eisen. Werkt alles naar behoren?

4. Ontwikkelen

Als dat het geval is, wordt het tijd voor de details: het optimaliseren van wanddiktes, lossingshoeken en het doen van analyses. Een FEM-analyse bijvoorbeeld: een analyse om de sterkte te simuleren. En een Mould flow analyse die ons informatie geeft om tegen minimale kosten de gewenste kwaliteit te behalen.

Ook leggen we afspraken en planningen vast en formeren we een projectteam. Dat team wijdt zich helemaal aan het product. We ontwikkelen de matrijs en doen de eerste proefspuitingen. Naar aanleiding daarvan zetten we samen met de klant de puntjes op de i.  

5. Produceren

Na de laatste checks kunnen we naar de volgende fase. Onze razendsnelle robots, high-tech machines en ervaren mensen gieten uw visie nu letterlijk in kunststof. Uw product rolt van de band!

6. Ondersteunen

Het produceren is niet het einde van de keten. Wij onderhouden uw matrijs voor een zo lang mogelijke levensduur. Ook kunnen we opslag en transport verzorgen. En wij helpen u met recycling als dit gewenst is. In overleg kunt u gebruik maken van deze aanvullende diensten, net wat u wilt.  

Heeft u ook een idee voor een mooi én duurzaam product? Neem contact  met ons op! Wij denken als innovatieve productontwikkelaar graag met u mee. Van idee tot product, alles onder één dak – met intensieve samenwerking en korte lijnen. Hollarts: uw visie in kunststof gegoten. 

Van idee tot product
Productontwikkeling

Ga terug