DUURZAAMHEID

Hollarts is zich zeer bewust van de kwetsbaarheid van het milieu. De grondstof van kunststof is aardolie. Daarom dragen we mede een grote verantwoordelijkheid als het gaat om materiaalkeuze en gebruik. Op verschillende niveaus wordt zeer bewust omgegaan met duurzaamheid en milieu.

Materiaalhergebruik
Hollarts gebruikt bij voorkeur, indien de toepassing van het eindproduct het toelaat, gerecycled materiaal. Tijdens de productieprocessen wordt zuinig omgegaan met de grondstoffen. Verspilling wordt zoveel mogelijk voorkomen en productie-uitvallen worden hergebruikt (in het proces) of gerecycled. Sommige producten worden vanaf de tekentafel zo ontworpen dat zij na gebruik weer kunnen worden teruggenomen door Hollarts om te worden hergebruikt; zo sluiten we de kringloop!

Efficiënte gebruik van machinepark​
Hollarts maakt gebruik van verschillende processen waarbij energie wordt verbruikt. Polymeren worden verwarmd, producten worden gekoeld en machines produceren 24/7. Door continu bezig te zijn met een zo efficiënt mogelijk gebruik van de machines binnen het machinepark over onze locaties wordt energie bespaard. 

Machinekeuze
Bij vervanging van bestaande machines kiest Hollarts bewust voor de meest energiezuinige variant; Bedrijfseconomische overwegingen gaan daarmee samen met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen!

Koelen 
Onze koelinstallaties behoren bijvoorbeeld tot een van de meest efficiëntste van Europa. Daarmee besparen we aanzienlijke hoeveelheden energie ten opzichte van een conventionele koelinstallatie. 

Verlichten 
Onze productieruimten worden voorzien van LED-verlichting opdat ook op het energieverbruik voor verlichting wordt bezuinigd. Ons wagenpark is energievriendelijk van bewust zuinige diesel tot elektrisch aangedreven.

Hoe duurzaam is kunststof?
Op basis van de energiebalans van kunststoffen in relatie tot die van de grondstof aardolie is kunststof een zeer milieuvriendelijke toepassing voor veel producten. 95% van de gewonnen aardolie wordt gebruikt als energiedrager – als brandstof; echter, dat is eenmalig gebruik! Daarna heb je niets meer. Daarentegen; de 5 % aardolie waar kunststof van wordt gemaakt heeft nog een heel leven voor zich als product. Na het eerste gebruik kan het enkele malen worden hergebruikt om daarna te worden gerecycled in andere producten. Als na een lang meervoudig gebruik de kunststof niet meer recyclebaar is kan het nog worden ingezet als energiedrager voor de productie van duurzame elektriciteit en/of warmte.


Terug