Hollarts en duurzaamheid

Kunststof is het ultieme materiaal om circulair toe te passen. Veel van onze klanten zijn bewust overgestapt naar kunststof als materiaal voor hun producten. Niet alleen omdat kunststof zich goed laat recyclen, maar ook omdat zij hiermee een enorme gewichtsreductie realiseren. Een lichter product zorgt voor minder CO2-uitstoot bij zowel productie als transport, zonder dat u concessies aan de kwaliteit van het product hoeft te doen.

Recycling

Hollarts werkt nauw samen met enkele specialisten op het gebied van recycling, zoals Morssinkhof Rymoplast uit het nabijgelegen Lichtenvoorde. Via een systeem dat vergelijkbaar is met een statiegeldsysteem zorgen zij voor een zeer zuivere stroom van kunststof. Dat betekent dat er geen stromen uit verschillende bronnen door elkaar lopen. Het materiaal hoeft daardoor niet of nauwelijks gezuiverd of opgewaardeerd te worden en kan telkens weer, zo’n 8 tot 10 keer, dienen als grondstof voor uw product.

Compounderen van kunststof

Afhankelijk van de functionaliteit van uw product kan het zijn dat kunststof toch moeten worden opgewaardeerd. Dat doen we met een techniek die ‘compounderen’ heet. Het kunststof materiaal wordt dan in stukjes gehakt, gewassen en versmolten. Daar stoppen we toevoegingen in, bijvoorbeeld voor betere UV-bestendigheid. Het materiaal wordt hierdoor kwalitatief beter en dat zorgt voor stabielere producties. Ook is het materiaal door deze kwaliteitsinjectie weer beter te recyclen.

Kwalitatief eindproduct

Duurzaam materiaal

Duurzame grondstoffen

Aardolie is de grondstof van kunststof. Daar zijn inmiddels ook alternatieven voor die we hieronder toelichten en ook zelf al toepassen. Toch is het goed om aardolie in relatie tot kunststof in het juiste perspectief te plaatsen.

Aardolie

95% van de wereldwijd gewonnen aardolie wordt gebruikt als energiedrager, dus als brandstof. Dan betreft het eenmalig gebruik en daarna is er niets bruikbaars meer. Daar staat 5% aardolie tegenover waarvan kunststof wordt gemaakt. Bij het eerste gebruik spreken we van virgin materiaal. En dat heeft dan nog een heel leven voor zich als product, zoals u hierboven onder Recycling leest. Zelfs als na een lang en meervoudig gebruik de kunststof niet meer recyclebaar is, dan kan het nog worden ingezet als energiedrager voor de productie van duurzame elektriciteit en/of warmte.

Bioplastics

Bioplastics vormen een alternatief voor kunststoffen op basis van aardolie. We maken onderscheid tussen twee soorten bioplastics. Dat zijn biobased en biologisch afbreekbaar plastic. Bij de eerste ligt de duurzame nadruk op de fase vóór productie en bij de tweede op de fase ná productie (en na gebruik).

Biobased

Er zijn verschillende voorbeelden van biobased plastics. Neem bijvoorbeeld de oogst van suikerriet. Deze levert resten op die geschikt zijn om polyethyleen van te maken. Het mooie daarvan is dat er geen landbouwgrond opgeofferd wordt voor de productie van kunststofgrondstoffen. In dit voorbeeld blijft suikerriet gewoon beschikbaar voor voedselproductie, maar worden tegelijkertijd restmaterialen benut om mooie, duurzame kunststof producten van te maken.

We namen zelf de proef op de som en maakten samen met een enthousiaste ondernemer uit Nijmegen de BE O bottle. Het product is gemaakt van polyethyleen op basis van suikerriet en een regelrechte hit. Drie maanden na lancering waren er al ruim 25.000 van verkocht.

Biologisch afbreekbaar

Een welbekende term die eigenlijk nooit in één adem genoemd kon worden met plastic of kunststof. Ook de Engelse benaming biodegradable wordt in onze industrie veelvuldig gebruikt. Het wekt de indruk dat biologisch afbreekbaar plastic direct opgenomen kan worden door de natuur, maar zo simpel is het niet.

De basismaterialen voor biologisch afbreekbare kunststof zijn absoluut sneller afbreekbaar. Zetmeel gewonnen uit aardappelen is een goed voorbeeld hiervan. Toch moet er een industriële composteerinstallatie aan te pas komen om het product volledig af te breken. Dat betekent dat een product gemaakt van een biologisch afbreekbare kunststof niet zomaar in de natuur kan worden achtergelaten, maar gewoon via de gft-bak ingezameld moet worden.

Duurzaam tot in detail

Bij het ontwerp van uw product houden we al rekening met de recyclebaarheid. Toch zit duurzaamheid bij Hollarts niet alleen in de gebruikte materialen en de eindproducten. Wij bestuderen ons complete proces en alles daaromheen.

Zonnepanelen op het dak

Ons machinepark verbruikt natuurlijk energie. Machines worden steeds efficiënter en zuiniger, maar dan nog willen we onze energiebehoefte zo duurzaam mogelijk vervullen. Dat doen we voor een deel met eigen zonnepanelen op de daken van onze panden.

Efficiënte machines

Ons machinepark is de afgelopen jaren sterk gemoderniseerd, waardoor machines veel fijner afgestemd kunnen worden dan de conventionele machines. Dat betekent vooral dat ze niet constant hoeven te draaien, zelfs niet met de massaproducties die wij doen. Het is vergelijkbaar met een auto die automatisch even wordt uitgeschakeld al wachtende voor een stoplicht.

Van TL naar LED

Ook hebben we eind 2019 afscheid genomen van TL-verlichting in ons magazijn en onze productieruimte. Hiervoor is LED-verlichting in de plaats gekomen. Dat geeft niet alleen prettiger licht om te werken, het is ook nog eens een stuk energiezuiniger.

Meer weten? Ik help u een goede circulaire oplossing te vinden

Bel met Allard Froon
+31(0)316 - 22 73 33

Allard Froon